Image Image Image Image Image

29

heinä

Lisää sarjista museolla

  • By

Melkein on jo viikko vierähtänyt ja uusia kuvatoiveita ehtinyt myös tulla muutama. Viime viikon kuvat liittyivät paljolti tunnelmiin, joita museokäynti ihmisissä herätti, tällä kertaa on vuorossa enemmän muisteluita menneiltä ajoilta. Kuten edellistenkin kuvien kanssa, liittyvät kuvien tarinat jollain lailla museorakennukseen, sen esineistöön tai entisen Vehkalahden ja Haminan alueeseen.

Tykinkuula_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300 Kertojan mukaan 50- ja 60- luvuilla saattoi Husulan seudun pelloilta löytää Kustaa III:n aikaisia tykinkuulia. Niillä tehtiin sitä, mitä pojat tykinkuulilla parhaiten tekivät: työnnettiin kilpaa kuulaa.

Sarvipaat_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300

Tämän kuvan kertoja muistaa kuinka hänen ollessaan kuuden vanha perhe majoitti maatalousnäyttelyn ajan kolmea poromiestä poroineen. Jossakin vaiheessa jäkälänkeruuseen kuitenkin tuli saada loppu, ja tuota purkausta muistellaan lähipiirissä yhä.

 

Paimenpoika_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300

Eräs kävijä kertoi 1800-luvun myöhemmällä puoliskolla syntyneestä ja Töytärinmäellä kasvaneesta isoisästään. Isoisä oli ollut pienenä paimenpoikana ja sittemmin uittanut tukkeja.

Pulpetti_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300Monet kansakoulun käyneet ovat muistelleet pulpettejaan tai mustekärjillä kirjoittamista. Erityisesti naiskertojat tuntuvat muistelevan itse askarreltuja ja koristeltuja kirjoituskärkien putsaajia, kun taas miehiltä on jokunen maininta tullut pyyhekumeista koverretuista leimasimista. Joka tapauksessa muistoja on tullut paljon ja piirtäjä niistä kiittää. On ollut mukava kuunnella kävijöiden tarinointia, ja vaikka jotkut tarinat ovat olleet hankalammin muokattavissa kuvaksi kuin toiset, on niitä kaikkia ollut yhtä lailla hauska piirtää. Kuvien piirtäjän Emilia Karvasen voi tavata vielä yhtenä viikonloppuna kotiseutumuseossa. Nähdään siellä!