Image Image Image Image Image

Päiväkirja

29

heinä

Lisää sarjista museolla

  • By

Melkein on jo viikko vierähtänyt ja uusia kuvatoiveita ehtinyt myös tulla muutama. Viime viikon kuvat liittyivät paljolti tunnelmiin, joita museokäynti ihmisissä herätti, tällä kertaa on vuorossa enemmän muisteluita menneiltä ajoilta. Kuten edellistenkin kuvien kanssa, liittyvät kuvien tarinat jollain lailla museorakennukseen, sen esineistöön tai entisen Vehkalahden ja Haminan alueeseen.

Tykinkuula_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300 Kertojan mukaan 50- ja 60- luvuilla saattoi Husulan seudun pelloilta löytää Kustaa III:n aikaisia tykinkuulia. Niillä tehtiin sitä, mitä pojat tykinkuulilla parhaiten tekivät: työnnettiin kilpaa kuulaa.

Sarvipaat_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300

Tämän kuvan kertoja muistaa kuinka hänen ollessaan kuuden vanha perhe majoitti maatalousnäyttelyn ajan kolmea poromiestä poroineen. Jossakin vaiheessa jäkälänkeruuseen kuitenkin tuli saada loppu, ja tuota purkausta muistellaan lähipiirissä yhä.

 

Paimenpoika_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300

Eräs kävijä kertoi 1800-luvun myöhemmällä puoliskolla syntyneestä ja Töytärinmäellä kasvaneesta isoisästään. Isoisä oli ollut pienenä paimenpoikana ja sittemmin uittanut tukkeja.

Pulpetti_SK_EmiliaKarvanen2015_dpi300Monet kansakoulun käyneet ovat muistelleet pulpettejaan tai mustekärjillä kirjoittamista. Erityisesti naiskertojat tuntuvat muistelevan itse askarreltuja ja koristeltuja kirjoituskärkien putsaajia, kun taas miehiltä on jokunen maininta tullut pyyhekumeista koverretuista leimasimista. Joka tapauksessa muistoja on tullut paljon ja piirtäjä niistä kiittää. On ollut mukava kuunnella kävijöiden tarinointia, ja vaikka jotkut tarinat ovat olleet hankalammin muokattavissa kuvaksi kuin toiset, on niitä kaikkia ollut yhtä lailla hauska piirtää. Kuvien piirtäjän Emilia Karvasen voi tavata vielä yhtenä viikonloppuna kotiseutumuseossa. Nähdään siellä!

23

heinä

Sarjista museolla

  • By

Parin viime viikonlopun ajan ovat museokävijät voineet ehdottaa aiheita piirroksiin ja lyhyisiin, kahdesta kolmen ruudun mittaisiin sarjakuviin museossa vierailessaan. Mieluiten aiheet ovat liittyneet itse museorakennukseen tai sen esineistöön, tai sitten vaikka lapsuusmuistoihin entisen Vehkalahden ja Haminan alueelta. Jokainen ehdotus ei ole omaa kuvaa saanut, vaan joihinkin kuviin on kerätty palasia useammasta ehdotuksesta. Valmiit kuvat julkaistaan sitten pienissä erissä täällä päiväkirjassa. Aiheita onkin kertynyt tasaista tahtia, ja tässä tulevat valmiista kuvista ensimmäiset:

 

Monille museokäynnillä erityisen merkityksellisiä ovat olleet muistot omilta kouluajoilta, ja monesti on nostettu esille opettajan katederi. Opettaja oli tiukka ja arvovaltainen ja tuoksui välitunnin jälkeen kateutta herättävästi kahvilta.

image

Myös rakennuksena vanha kansakoulu on monille tuttu ja muistelopiiriläisten talon taakse kylvämä pellavapelto on herättänyt kiinnostusta.

 

image

Joitakin tarinoita on myös kerrottu, joista yksi myös liittyen museolla esillä olevaan esineisiin: isän mäkisuksiin.

 

image

 

Kuvatoiveita voi esittää museokäynnin yhteydessä vielä heinäkuun loppuun asti ja piirtäjänä toimiva Emilia Karvanen pyrkii ne parhaansa mukaan toteuttamaan. Nähdään museolla!

11

tammi

Ovet avattiin Wanhaan loppiaiseen

  • By

imageYö oli tuonut kinokset Vehkalahden kotiseutumuseolle, joten saimme aloittaa wanhan loppiaisen vieton talvisissa tunnelmissa.

Sofia Tammelander (Marja-Leena Tamminen) kertoi heti ovien avattua talon historiasta ja opastuksia on luvassa vielä klo 13 ja klo 14.

image

Janoinen nuuttipukki myös ilahdutti meitä!image

Tämän lisäksi on mahdollisuus tutustua myös aivan uuteen verkkonäyttelyymme, tarjolla myös mehua ja piparia.image

Ihmisiä on ilahduttavasti liikkeellä.image

image

Tapahtuma oli onnistunut, asiakkaita vieraili päivän aikana 34.

image

Hei hei joulu! Tervetuloa vuosi 2015.

09

tammi

Wanha loppiainen kotiseutumuseolla

  • By

Sunnuntaina 11.1.2015 (Nuutin päivän aatonaattona)

Nuutin päivän aatonaattona vietetään entisajan loppiaista Vehkalahden kotiseutumuseolla klo 12-16. Museo on avoinna Wanhan loppiaisen merkeissä toista kertaa.

Vuosi sitten museossa vieraili peräti 70 henkilöä, ja suuri osa heistä oli entisen Vehkalahden sekä lähiseutujen kylistä. Kävijöitä tuli tasaisena virtana koko päivän, ja ikäjakaumakin oli ilahduttava: aivan pienistä lapsista vaareihin ja mummoihin.

Kotiseutumuseo (3)

Viime vuonna juhlittiin Wanhaa loppiaista ensimmäistä kertaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”, sanottiin entisajan maaseudulla.

Tuolloin joulua venytettiin aina Nuutin päivään. Isommat arkiset työt eivät alkaneet heti vaan aluksi toimiteltiin pienempiä askareita.

Tänään sunnuntaina 11.1. opas Marja-Leena Tamminen kertoo Husulan kansakoulun opettajattaren Sofia Tammelanderin roolissa 1900-luvun alkupuolen kouluelämästä ja Nuutin päivän vietosta joulun päättäjänä klo 12.00, klo 13.00 ja klo 14.00 alkaen.

 

VEHKALAHDEN KOTISEUTUMUSEO 045

Opastuksia!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntaina esitellään myös uusi verkkonäyttely.

Museo on varautunut ulkoilijoihin kuumalla mehulla ja piparkakuilla. Saattaapa museon nurkilla kopistella myös janoinen nuuttipukki.