Tietoa verkkonäyttelystä
Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!
Uusi verkkonäyttely esittelee Vehkalahden kotiseutumuseon laajaa perusnäyttelyä ja seudun historiaa uudella tavalla.
Paljolti alkuperäisenä nykypäiviin asti säilynyt näyttely kattaa niin seudun monet elinkeinot ja harrasteet kuin arjen askareet ja juhlatavat esineistöineen. Näyttely sisältää myös tietoja paikallisista asukkaista ja suvuista Vehkalahden knaappeja unohtamatta.
Verkkonäyttelyllä pyrimme tuomaan museota lähemmäksi nykypäivän ihmisiä, syventämään näyttelykokemusta ja tavoittamaan myös uusia kävijöitä. Näin haluamme innostaa asiakkaitamme osallistumaan museon kehittämiseen ja toimintaan. Siten ehkä myös uudet sukupolvet löytävät seutumme kiehtovan kulttuuriperinnön.
Tulevaisuudessa verkkonäyttely laajenee koskemaan koko perusnäyttelyä. Verkkonäyttelyn on mahdollistanut Museoviraston vuonna 2012 myöntämä avustus.
Museon historiaa
Museo on perustettu entisen Vehkalahden Husulan Kustaanmäelle vuonna 1960, yhteiskunnan kaupungistumisen kynnyksellä. Museolautakunta oli perustettu samana vuonna ja kahta vuotta myöhemmin perustettiin myös kotiseutulautakunta. Museotoimintaa olivat kehittämässä monet seudun asukkaat, esimerkiksi Seppo Kelkka ja Esko Ahlberg. Katoamassa oleva kansankulttuuri haluttiin pelastaa talteen.
Kymenlaakson osakunnan ylioppilailla oli suuri osuus kotiseutumuseon 3000 esineen kattavan esineistön keräämisessä. Näyttelyn esineistö on suurimmaksi osaksi peräisin Erkki Ala-Könnin johtamilta keruumatkoilta vuosina 1960 ja 1965. Esineistö edustaa pääsääntöisesti vanhan maaseutukulttuurin aikakautta, joka oli alkanut murtua edellisen suuren yhteiskuntamurroksen aikana 1800-luvun lopulla.
Vuonna 1871 valmistunut ja 1900-luvun alkupuolella jugendtyylisen ulkoasun saanut museorakennus on historiallinen. Rakennus valmistui alun perin pitäjän ensimmäiseksi kansakouluksi. Toimittuaan ensin poikakouluna museo muuttui sekakansakouluksi vuonna 1915. Koulutoiminta jatkui rakennuksessa vuoteen 1959. Yhä monet entiset oppilaat muistavat ajan entisessä kansakoulussaan. Vuonna 2003 Vehkalahden kunta liitettiin Haminaan ja tuolloin myös museorakennus kokoelmineen siirtyi uuden kotikaupungin museotoimen hoidettavaksi. Verkkonäyttelyn myötä Vehkalahden kotiseutumuseon historiassa kääntyy uusi sivu.
Vehkalahden kotiseutumuseo – verkkonäyttely
Sisältö ja toteutus
Haminan kaupungin museot
Sivuston mediakäsikirjoitus ja tekninen toteutus
Valokuvat
Haminan kaupungin museot
Taru Kolsi
Lähteet
Haminan kaupungin museot
Tekijänoikeudet
Kuvien kopioiminen ja niiden välittäminen eteenpäin on kielletty.
Esineet
Haminan kaupungin museot, Vehkalahden kotiseutumuseo
YHTEYSTIEDOT
museot@hamina.fi
www.hamina.fi/fi/Asukkaat/Museot/